Actueel

1002106_veel-gestelde-vragen.png1081377_1002881_taxaties.png1902_jacobus-recourt-zakelijk.png
RICS Vastgoed Management Nederland NVM Iets NWWI VastgoedCert
header
terug
Huurwoning vinden
Hoe kan ik een woning bezichtigen en huren?

Stap 1, maximale huurprijs

Bereken welke huurprijs past bij het inkomen. De Indicatieve norm is brutoinkomen gedeeld door 4 = maximale huur. Als u met een partner gaat huren (en samen een aantoonbaar duurzame huishouding vormt) mag het tweede inkomen voor 60% meegeteld worden in het totale brutoinkomen. Let wel, dit is een indicatieve norm, eigenaren mogen hier naar eigen inzicht van afwijken en eigen aanvullende voorwaarden stellen. Voor zelfstandig ondernemers en ZZP wordt doorgaans een bankgarantie gevraagd van 2 tot 6 maanden.

Stap 2, zoeken, bezichtigen

Zoek op de website naar geschikte woning of, gebruik een actief profiel om automatisch te laten zoeken. Heeft u een woning gevonden en deze is beschikbaar dan kunt u een bezichtiging aanvragen in de woningadvertentie. Rechtsboven ziet u het tabje "bezichtiging". Daar kunt u uw voorkeurstijd en dag opgeven voor een bezichtiging.

Stap 3, huren, optie

Als de woning voldoet aan uw wensen en u wilt daadwerkelijk huren. Dan geeft u dit aan bij de makelaar of onze backoffice. Dan ontvangt u een bevestiging per mail met een aanvraagformulier. U moet dit formulier met de benodigde documenten.(zie welke documenten moet ik aanleveren?) binnen de gevraagde termijn aanleveren. Dan wordt de woning onder optie geplaatst. Zolang documenten niet bij ons binnen zijn kan de woning ook aan andere kandidaten aangeboden worden. De eerste best passende kandidaat die volledige documenten heeft aangeleverd krijgt de woning toegewezen. Tip verzamel de documenten vooraf.

Stap 4, toewijzing, verhuurd OVB (onder voorbehoud)

Als alle documenten zijn ontvangen wordt het complete en volledige dossier beoordeeld en is er contact met u over toewijzing. Als de woning aan u toegewezen kan worden en u accepteerd de woning, wordt deze verhuurd onder voorbehoud. De woning is dan exclusief voor u gereserveerd en wordt het contract opgemaakt. Dit neemt ongeveer 5 werkdagen in beslag. Indien u na acceptatie van de toewijzing besluit de woning niet te gaan huren wordt er € 250,-- annuleringskosten in rekening gebracht.

Stap 5, oplevering

Na contract tekenen en betaling van de eerste maand huur, service- en eventuele contractkosten, wordt de sleutel overgedragen en is er een oplevering van de woning met de technisch opzichter van de eigenaar of beheerder.

 

Zijn er wachtlijsten? Wordt er geloot?

Er zijn geen wachtlijsten. Woningen die beschikbaar zijn staan op onze website en zijn direct te huur.

Woningen worden verhuurd aan de eerste best passende kandidaat. Of een kandidaat passend is voor een woning heeft vooral met het inkomen en stabiliteit van het inkomen te maken. Wij dragen alleen kandidaten voor aan de eigenaar als de benodigde documenten volledig en compleet zijn ingeleverd en het inkomen passend is op de woning.

Bij populaire woningen zijn er vaak meerdere kandidaten die een woning willen huren dus snelheid van reageren in combinatie met volledig en juiste documenten vergroot dan de kans dat de woning aan je toegewezen kan worden. Zijn er meerdere gelijkwaardige passende kandidaten, dan wordt er geloot.

Om als eerste te kunnen reageren op nieuwe woningen kun je het beste een Actief Profiel aanmaken. voor € 36,00 per jaar krijg je de nieuwe woningen als eerste direct in je mail box (je kunt zelf je voorkeuren instellen), voordat ze online zichtbaar worden.

Wat voor soort huurwoningen zijn er?

In grote lijnen zijn er twee soorten:

Sociale huurwoningen:

Dit zijn huurwoningen van corporaties die alleen via toewijzing verkregen kunnen worden na inschrijving bij Woningnet. Dit zijn huurwoningen onder de € 680,-- per maand. Er zijn restricties aan uw maximale inkomen en de wachttijden zijn lang.

Vrije sector huurwoningen

Dit zijn zelfstandige woningen die niet sociaal verhuurd worden, doorgaans boven de € 690,--. Hiervoor gelden geen vestigingseisen of maximale inkomenseisen. Wel zal de eigenaar voorwaarden stellen en een minimaal inkomen gegarandeerd willen zien.

De vrijesector woningen kunnen onderverdeeld worden in:

 • Particuliere eigenaren:
  Mensen met een eigenwoning(en) die een deel van de woning of deze in geheel verhuren. Vaak voor een beperkte periode of op baisis van een leegstandcontract.
 • Professionele eigenaren:
  Institutionele fondsen, corporaties en beleggers die vaak appartementencomplexen of een deel van een woonwijk bezitten en op professionele wijze woningen verhuren en beheren.

Jacobus Recourt heeft alleen woningen van professionele eigenaren in haar aanbod.

Hoeveel huur kan ik betalen?

Bij deze veel gestelde vragen vind je de inkomenseisen die doorgaans geleden. Met andere woorden, hoeveel moet ik minimaal verdienen om voor een huurwoning in aanmerking te komen?

De vuistregel is huurprijs maal 4 is minimum bruto maandinkomen.

Op de website van het NIBUD, kun je lezen welke huur past bij je inkomen en met welke kosten je rekening moet houden.

Meer info huurprijs versus inkomen

Wat is een Inloopbezichtiging? Groeps bezichtiging?

Voor een inloop of groepsbezichtiging worden meedere kandidaten uitgenodigd. Dit is het geval bij populaire woningen waarvoor meerdere passende kanidaten zich aanmelden.

Deze worden gelijktijdig uitgenodigd, na de bezichtigng kunt u aangeven of u de woning wilt huren, zijn er meerdere kandidaten die willen huren dan wordt er geloot.

Kandidaten met een actief profiel worden als eerste uitgenodigd.

Zijn er voorwaarden om een woning te mogen huren?

Uiteraard willen wij u als woningzoeker optimaal van dienst zijn. Om in aanmerking te komen voor één van onze huurwoningen, dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen.
Via deze link kunt u de algemene huurvoorwaarden lezen.Hoe vind ik een huurwoning?

Er zijn veel aanbieders van huurwoningen en in populaire gebieden is de vraag groot. Er zijn helaas veel "verzamelwebsites" die gekopieerd aanbod tonen wat vaak gedateerd, of zelfs helemaal niet te huur is en u vooral voor dit aanbod willen laten betalen.

De meest actuele informatie ziet u op de websites van gerenommeerde makelaars en vastgoedmanagers, te herkennen aan hun lidmaatschap van NVM of VGM nl. En de verzamelwebsite Funda.

De woningen van Jacobus Recourt vind u altijd als eerste op onze eigen website, aansluitend wordt een deel doorgeplaatst naar Funda.

Het aanbod op Jacobus Recourt is actueel en veranderd dagelijks, wilt u automatisch op de hoogte zijn als een woning van uw voorkeur beschikbaar komt? Schrijf dan in met Actief profiel

Wat is een Actief profiel?

Op deze website ziet u het meest actuele en volledige aanbod. Dit aanbod wisselt wekelijks door opzeggingen en nieuw(bouw)aanbod en is actueel en beschikbaar. Natuurlijk kijken er met u veel andere woningzoekers en het populaire aanbod is vaak snel onder optie of verhuurd. Wilt u direct het nieuwste aanbod zien wat beschkbaar komt? Maak dan voor € 36,-- per jaar een actief profiel. U vult dan uw eigen voorkeuren in voor prijsklasse, type woning en regio en krijgt direct per mail passend aanbod toegestuurd.

Hoeveel kans maak ik op een huurwoning?

Bij Jacobus Recourt worden jaarlijks ongeveer 1.500 woningen verhuurd. Het actuele aanbod is zichtbaar op deze website en u kunt direct reageren.Of u de woning kunt gaan huren is afhankelijk van uw inkomen in combinatie met de huurprijs.

Populaire woningen worden snel verhuurd, dus wilt u als eerste op de hoogte zijn, maak dan een actief profiel

Staan alle woningen op het web?

Een belangrijk deel van de huurwonigen in populaire gebieden en prijsklasses wordt eerst aangeboden aan kanidaten met een actief profiel. Zij worden uitgenodigd voor een inloopbezichtiging en kunnen ter plekke aangeven of zij de woning willen huren. Dit kan alleen als de kanidaat alle benodigde documenten heeft aangeleverd.

Na de bezichtiging wordt de woning vrijgegeven voor de website van Jacobus Recourt indien deze nog niet is verhuurd.

Ook een actief profiel? klik hier

Wat betekent onder optie/ verhuurd ovb?

Als een woning onder optie staat,  zijn er een of meerdere kandidaten die de de woning willen huren en benodigde documenten aanleveren. Als je alsnog in aanmerking wilt komen kun je je inschrijven voor een actief profiel. Als de woning weer beschikbaar komt worden de kanidaten hierover geeinformeerd per e-mail.

Als een woning is verhuurd OVB (onder voorbehoud) dan is de kandidaat inmiddels voorgelegd aan de eigenaar en wordt het contract op korte termijn getekend.

Uit een optie kunnen bij huurwoningen geen rechten worden ontleend. Pas na aanlevering van benodigde documenten en voordracht bij de eigenaar kunnen we zekerheid geven over de toewijzing.

Woning huren
Waarom zijn er inkomenseisen?

Wij werken voor professionele eigenaren als pensioenfondsen, beleggers en woningcorporaties. Deze eigenaren hechten veel waarde aan de kwaliteit van de woningen. Vaak is het pensioengeld of beleggingswaarde voor grote fondsen. De eigenaar huurt daarom een professionele vastgoedmanager in om het beheer van de woningen te organiseren. En ons als makelaar om de woningen te verhuren.

Naast dat wij u zo goed mogelijk adviseren, woningen bezichtigen en formaliteiten organiseren is het onze taak geschikte kandidaten te selecteren. Hiervoor hanteren wij een aantal criteria:

 • inkomen vs huurprijs
 • kredietwaardigheid
 • ID fraude
 • oneigenlijk gebruik huurwoning

Het lijkt misschien erg overdreven als u een woning wilt huren, maar aan de andere kant is het goed te weten dat ook uw nieuwe buren straks aan deze criteria worden onderworpen.

Hoe maak ik een veilige kopie van mijn paspoort of identiteitskaart?

Wij vragen om een kopie van uw paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument om een huurovereenkomst op te kunnen maken.

Het is mogelijk om uw legitimatiebewijs deels af te schermen. Dit doet u op de volgende manier:

 

Indien u geen app kunt of wilt downloaden, kunt u ook onderstaande acties ondernemen;

 • Schrijf op de kopie dat het een kopie is.

 • Schrijf op de kopie voor wie of welk product de kopie is.

 • Schrijf op de kopie de datum waarop u de kopie afgeeft.

 • Streep uw burgerservicenummer door in het document.
  UW BSN nummer komt 2 keer voor op uw paspoort, ook in de strook nummers onderaan. 

Wat is de courtage? welke kosten zijn er?

Als u via Jacobus Recourt een woning huurt betaald u geen courtage.

Wel worden er in een aantal gevallen contract- en administratiekosten in rekening gebracht als de eigenaar deze niet voor zijn rekeningen neemt. Deze kosten bedragen ongeveer 200,-- euro inlcusief btw.

Bij het tekenen van het contract betaald u deze kosten inclusief de eerste maand huur en servicekosten. Huur wordt altijd vooruit betaald.

In sommige gevallen (eigen ondernemers of huurders met een verhoogd risico) wordt een borg of bankgarantie gevraagd, ook deze dient u voor sleuteloverdracht bij het contracttekenen te voldoen.

Kan ik als student een huurwoning krijgen?

Nee, het is alleen mogelijk om te huren met voldoende inkomen volgens de inkomenstoets, waarbij maximaal 2 inkomens tot een gemeeschappelijk inkomen gezien mogen worden. Ook mogen er niet meer dan twee huurders op een adres ingeschreven staan.

Tenzij aan deze eisen wordt voldaan is het voor studenten niet mogelijk een woning te huren. Er worden helaas geen garantstellingen door derden (ouders) geaccepteerd.

Als er wel mogelijkheden zijn voor studenten wordt dit expliciet bij de woning in ons aanbod vermeld.
Via deze link kunt u de algemene huurvoorwaarden lezen.

 

Ik wil met drie vrienden huren kan dat?

De huursom dient gewaarborgd te zijn door maximaal twee inkomens (de contractanten) volgens de inkomensnorm. De woningen zijn geschikt voor samenwoners en hun eventuele kinderen.
Via deze link kunt u de algemene huurvoorwaarden lezen.

Kan iemand anders (ouder) een woning voor mij huren?

De professionele eigenaren (beleggers, corporaties en fondsen) waar Jacobus Recourt mee werkt accepteren dit niet tenzij expliciet vermeld bij de woningadvertentie.

De hoofdhuurder moet zich inschrijven op het adres bij de gemeente. Het is in Nederland niet toegestaan om op meer dan een adres het hoofdverblijf te hebben, daarnaast kan dit gevolgen hebben voor de renteaftrek e.d.

Vaak is dit een oplossing om studenten te huisvesten in een woning en juist voor deze groep zijn er andere oplossingen gemaakt in de studentenhuisvesting.

Er bestaat een reeel gevaar voor overlast en derving van huurinkomsten, terwijl voor de woning vaak andere kandidaten te vinden zijn die op reguliere basis willen huren. Vandaar dat de kans erg klein is om op deze wijze een huurwoning te vinden.
Via deze link kunt u de algemene huurvoorwaarden lezen.

Kan iemand voor mij garant staan?

Er zijn geen garantstellingen mogelijk.

Ik heb een woning gevonden, wat nu?

Als u een woning op de website heeft gevonden maakt u een bezichtgingsafspraak via de "bezichtigen" tab bij de woningadvertentie.

Als u heeft bezigtigd en de woning wilt huren, geeft u dit aan bij de makelaar. U ontvangt dan een bevestiging per mail. In deze mail wordt u gevraagd de benodigde formulieren in te vullen en documenten aan te leveren. Hiervoor heeft u 2 werkdagen de tijd. (Tip:verzamel uw documenten alvast)

Aansluitend wordt de creditcheck uitgevoerd en wordt u voorgedragen als kandidaat aan de eigenaar, doorgaans hoort u binnen 5 werkdagen of u de woning kunt huren.

Welke documenten moet ik aanleveren?

Indien u een woning gaat huren, is het belangrijk dat u, na de bezichtiging, onderstaande documenten binnen 2 werkdagen kunt e-mailen naar; backoffice@recourt.nl o.v.v. het adres.

Wij vragen u om uw BSNnummer door te strepen op al uw documenten.

 • inschrijfformulier
 • kleurenkopie van ID (voor en achterzijde).Voor meer informatie voor het maken van een kopie kijk op rijksoverheid.nl
 • Basis Registratie Persoonsgegevens voorzien van NAW-gegevens, historie adressen en burgerlijke staat
 • IB60 formulier/ inkomensverklaring meest recente jaar, deze vraagt u op via "mijn belastingdienst". Klik hier voor een korte uitleg
 • kopie bankpas (voor en achterzijde)
 • indien van toepassing; hypotheekverklaring of verhuurders verklaring

Loondienst

 • werkgeversverklaring
 • loonstroken van de drie meest recente perioden
 • bankafschrift met de drie meest recente salarisbetalingen
 • bij pensionering of uitkering ontvangen wij graag uw jaaropgave(n)

Zelfstandig Ondernemer

 • aangifte belastingdienst over het meest recente volledige boekjaar
 • balans, winst- en verliesrekening over het meest recente volledige boekjaar
 • accountantsverklaring / verklaring van uw boekhouder
 • uittreksel uit het Kamer van Koophandelregister

Er wordt standaard een creditcheck uitgevoerd bij een bevoegde instantie. De huurcontracten zijn voor minimaal één jaar. Daarna geldt een opzegtermijn van een maand.

Wat zijn de inkomenseisen?

De inkomenseisen zijn voor alle eigenaren verschilllend, maar een vuistregel is:

 • alleen een woning huren, 45x de huurprijs is minimaal gelijk aan uw bruto jaarinkomen.
 • samen een woning huren, 65x de huurprijs is minimaal gelijk aan uw gemeenschappelijk (max 2 personen) bruto jaarinkomen.

Heeft u eigen vermogen, dan mag u 10% van dit vermogen meetellen als jaarinkomen.

Voor eigen ondernemers en ZZP'ers geldt dat een borg van minimaal 3 maanden gesteld wordt.

Garantstellingen door ouders of derden zijn niet mogelijk, tenzij dit expliciet vermeld wordt.

Wanneer hoor ik of ik de woning toegewezen krijg?

Dit is per eigenaar verschillend, maar doorgaans krijgt u binnen 3 werkdagen nadat al uw documenten compleet zijn aangeleverd bericht.

Over huren
Ik ben huurder waar vind ik informatie ?

Jacobus Recourt is de makelaar.

Nadat u het huurcontract heeft getekend neemt de beheerder de zorg over uw huurwoning over. De naam van de beheerder vindt u in het huurcontract of de begeleidende brief. 

Wat houden de servicekosten in?

Servicekosten zijn kosten bovenop de kale huur. U moet dan denken aan schoonmaak van de algemene ruimten, glasbewassing, energieverbruik in de algemene ruimten. In sommige gevallen is er ook een voorschot voor uw eigen individuele stookkosten opgenomen. Dit is echter een uitzondering in beperkte gevallen. Altijd ontvangt u hiervan een separate opgave en jaarlijks een overzicht van de servicekosten. De samenstelling van de servicekosten is in een wetteliijk kader bepaald. Meer informatie vindt u op de website van de rijksoverheid

De hoogte is afhankelijk van het type gebouw en de te leveren diensten.

Wat zijn de maandelijkse vaste lasten?

Naast de huurprijs en servicekosten moet u rekening houden met een aantal vaste lasten:

 • Uw individuele kosten voor energie zijn afhankelijk van uw verbruik. De website van het Nibud geeft een goede indicatie.
 • Belastingen als huurder; waterschapsbelasting en afvalstoffenheffing, website gemeente Amsterdam
 • Kosten voor verzekering van uw inboedel, vraag uw verzekeringsadviseur.